Artykuły w otwartym dostępie Open Access

Jakość powietrza w regionach górskich: studium przypadku gminy Rajcza, Polska / Air quality in mountain regions: a case study of Rajcza Municipality, Poland


Ewa Szatyłowicz, Szymon Juraszek, Marlena Chrabołowska, Anna Siemieniuk

DOI: 10.15199/17.2025.7-8.5, lipiec-sierpień 2025

Pobierz pdf


Wpływ wartości pH oraz czasu mieszania na neutralizację i strącanie metali ciężkich w ściekach
przemysłowych pochodzących z przetworzenia emulsji olejowych / The influence of pH value and mixing time on neutralization and precipitation of heavy metals in industrial wastewater from oil emulsion processing

Aleksandra Chrapczyńska, Magdalena Chandzlik, Aleksandra Kosior, Karolina Nikiel, Anna Puchalik, Dariusz Szufłat,
Mariusz Jurzak, Łukasz Żoczek, Klaudiusz Grübel

DOI: 10.15199/17.2025.7-8.4, lipiec-sierpień 2025

Pobierz pdf


Deformacja przekroju nowego kanału deszczowego wykonanego z tworzywa sztucznego / Cross-section deformation of new stormwater sewer section made of plastic

Małgorzata Kutyłowska

DOI: 10.15199/17.2025.7-8.3, lipiec-sierpień 2025

Pobierz pdf


Badania szczelności połączeń sieci dystrybucyjnej w aspekcie wykorzystania wodoru – część I:
projekt stanowiska i wstępne wyniki / Tightness testing of distribution network connections in terms of hydrogen use – part I:
test rig design and preliminary results

Marcin Kroczek, Wojciech Kostowski, Kinga Kulik

DOI: 10.15199/17.2025.7-8.2, lipiec-sierpień 2025

Pobierz pdf


Technologia przepływu Coriolisa w pomiarach H2 i CO2: kluczowe pytania i odpowiedzi, aby umożliwić niezawodny pomiar w zastosowaniach przemysłowych / Coriolis flow technology in H2 and CO2 measurement: key questions and answers to make reliable measurement happen in industrial applications

Aleksandr Druzhkov, Yaser Alghanmi, Maarten Brugman, Salvatore Pitti, Raoul Blankestijn

DOI: 10.15199/17.2025.7-8.1, lipiec-sierpień 2025

Pobierz pdf


Analiza raportowania ESG pod kątem aspektów środowiskowych w branży spożywczej / Analysis of ESG reporting on environmental aspects in food industry

Julia Łempicka, Anna Rolewicz-Kalińska, Krystyna Lelicińska-Serafin

DOI: 10.15199/17.2025.6.6, czerwiec 2025

Pobierz pdf