Badania skuteczności trzystopniowej domowej baterii filtrów wyposażonej w lampę UV-C
|
Agnieszka Rożej Beata Kowalska Dariusz Kowalski
|
W artykule zawarto wyniki badań zmian jakości wody pitnej po jej dodatkowym uzdatnieniu za pomocą domowej, trzystopniowej, baterii filtrów, wykonanej z polipropylenu (PP), węgla aktywnego i żywicy jonowymiennej oraz dezynfekcji z użyciem lampy UV-C. Doświadczenie prowadzono w budynku użyteczności publicznej w okresie trwającym 70 dni. Po nocnej stagnacji próbki wody o objętości 500ml pobierano bezpośrednio po otworzeniu zaworu czerpalnego oraz po spuszczeniu 1; 1,5; 2 oraz 10 litrów wody wodociągowej jak i dodatkowo uzdatnionej. W próbkach wody oznaczano temperaturę, skład chemiczny, stężenie chloru wolnego i całkowitego, liczbę bakterii heterotroficznych oraz stężenie wolnego i wewnątrzkomórkowego adenozynotrifosforanu (ATP). Jakość mikrobiologiczna wody po dodatkowym uzdatnieniu i dezynfekcji za pomocą lampy UV-C poprawiła się tylko w pierwszych dniach trwania doświadczenia. W czasie trwania eksperymentu doszło do znacznego wzrostu liczebności bakterii heterotroficznych i stężenia ATP w wodzie filtrowanej, na co decydujący wpływ miały prawdopodobnie niskie stężenie czynnika dezynfekującego oraz wysoka temperatura wody (ponad 40oC) podgrzewanej w wyniku pracy ciągłej lampy UV.
|